.

Itämerensuomalaisten etnografian päivä 2014
 
SETUKAISTEN RY:N JUHLASEMINAARI
 
Lauantaina 18.10.2014 kello 12–17
Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki


Setukaisten ystävät ry:n 20-vuotisjuhlaa vietetään kansainvälisen seminaarin merkeissä. Tunnetut tutkijat Setomaalta, Tartosta ja Suomesta esittelevät Setomaan ja setukaisten kulttuurin eri osa-alueita. Seminaari järjestetään lokakuun kolmantena lauantaina, perinteisenä heimopäivänä. Heimopäivää, nykynimeltään sukukansapäivää, on jo 1920-luvulta alkaen vietetty Suomessa, Unkarissa ja Virossa.


OHJELMA

12.00–12.15       
Seminaarin avaus ja tervehdykset

12.15–12.45       
akateemikko Karl Pajusalu: Setukaisten moninainen kieli keskustelu

12.55–13.25       
FT Andreas Kalkun: Jumalanäiti setukaisten perinteessä kansanomainen mariologia keskustelu

13.35–14.05  
TT Risto Pulkkinen: Tulen synty ja Kaalin kraateri keskustelu

14.15–14.45    kahvitauko

14.45–15.15
Seto-instituutin johtajan Ahto Raudojan diashow setukaisten rakennusperinnöstä keskustelu

15.25–15.55   
johtaja Paul Hagu (Tarton yliopiston Etelä-Viron kielen ja kulttuurintutkimuksen keskus): 20 vuotta Setomaan kuningaskuntaa keskustelu

16.05–16.35   
FT Mare Piho: Setomaan lähi- ja kaukokauppaa keskustelu

16.45–16.50   
Seminaarin lopetus


Seminaarin järjestävät Setukaisten ystävät ry ja Pohjoisen etnografian seura.

Seminaari on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostetuneille ja sinne on vapaa pääsy.

Karl Pajusalu on Tarton yliopiston viron kielen historian ja murteiden professori ja Helsingin yliopiston dosentti. Viron tiedekatemian jäseneksi hänet valittiin vuonna 2011.

Andreas Kalkun on Viron kirjallisuusmuseon etnomusikologisen osaston tutkija, folkloristi ja perinnetutkija. Setomaalla syntynyt Kalkun on kuuluisan etelävirolaisen kulttuurisuvun jäsen, setonkielinen runoilija ja tunnustettu setolaulujen taitaja ja laulaja.

Risto Pulkkinen on teologian tohtori ja uskontotieteen (HY) sekä pohjoisen etnografian (Lapin yo) dosentti. Tällä hetkellä hän toimii uskontotieteen yliopistonlehtorina Helsingissä. Hän on erikoistunut pohjoiseen kansanuskoon ja on juuri julkaissut teoksen Suomalainen kansanusko samaaneista saunatonttuihin (Gaudeamus).

Ahto Raudoja on Seto-instituutin johtaja ja perinteisen setojen puurakentamisen asiantuntija. Raudoja on valittu kaksi kertaa Setomaan kuningaskunnan ylimmäksi käskynhaltijaksi. Hän on kirjoittanut yhdessä Tapio Mäkeläisen kanssa 2011 ilmestyneen Setomaan tsasounat -tietoteoksen. 

Paul Hagu on Tarton yliopiston dosentti ja yliopiston Etelä-Viron kielen ja kulttuurintutkimuksen keskuksen johtaja. Hagu on aktiivisesti osallistunut vuosikymmenten kuluessa lukuisien setoja ja Setomaata koskevien kulttuuri- ja tiedehankkeiden toteuttamiseen. Hagun ideasta perustettiin Setomaan kuningaskunnan päivät ja Tarton yliopiston Etelä-Viron kielen ja kulttuurintutkimuksen keskus. Hagu on arvostettu setomiesten lauluperinteen taitaja ja tutkija. Hänet on valittu useita kertoja Setomaan kuningaskunnan ylimmäksi käskynhaltijaksi.

Mare Piho on nykyisin Suomessa asuva setukaisten tutkija, joka on aikaisemmin työskennellyt tutkijana mm. Petserin luostarissa, museossa ja Viron kansaallimuseossa. Tuottelias tutkija on tehnyt myös kansatieteellisiä elokuva. Piho on kirjoittanut useita monografioita ja julkaissut satoja tieteellisiä artikkelita lukuisilla eri kielillä mm. setojen koruista, vaatetuksesta js Siperian setoista.