.

Seminaaripäivä
 
LAPPI MIELIKUVISSA, KIRJALLISUUDESSA JA TAITEESSA


Lauantaina 5.11.2011 klo 11–17
Ateneumin auditorio (Kaivokatu 2, Helsinki)


Seminaaripäivän ohjelma >

Mitä Lappi merkitsee sinulle, millaisia mielikuvia tai tunnelmia se herättää mielessäsi?

Ateneumissa esillä olevassa Lapin taika -näyttely esittelee suomalaisen kuvataiteen välittämiä mielikuvia Suomen Lapista. Mukaan on valittu teoksia, jotka kuvaavat Suomen Lappia ja sen asukkaita tai ovat syntyneet Lapin ja sen kulttuurin innoittamina. Näyttelyn hengessä Pohjoisen Etnografian seura järjestää seminaaripäivän, jonka aikana Lappi-mielikuviin syvennytään eri taiteen- ja tieteenalan asiantuntijoiden toimesta.

Päivän aikana yleisöllä on mahdollisuus sukeltaa saamelaiseen sielumaisemaa, pohtia etelän lappien arvoitusta lappalaistarinoiden innoittamana, kuulla italialaisten sekä ranskalaisten matkailijoiden Lappi-kokemuksia sekä city-saamelaisten mielikuvia omasta identiteetistä ja Saamenmaasta. Tapahtumassa esitellään herätysjohtaja, kasvitieteilijä sekä saamelaisen muinaisuskon tutkija Lars Levi Laestadiuksen elämästä tekeillä oleva elokuva, tutustutaan Lapin taika -näyttelyyn ja tulkitaan noitarummun kalvoa.

Vuosisatojen aikana Lappi-mielikuvat ovat kulkeneet pohjoisesta etelään ja levinneet eri puolille Eurooppaa osana matkakirjallisuutta ja etnografisia kuvauksia. Mielikuvat muovautuvat eri taidemuotojen, kuten kuvataiteen, kaunokirjallisuuden ja elokuvan kautta. Ne elävät mielissämme, ovat kiinni ajassa, muokkaavat todellisuutta ja rakentuvat jälleen uudelleen menneiden ja tulevien hetkien kudelmana.

Seminaariin on vapaa pääsy.
Osallistujat pääsevät Lapin-taika näyttelyyn edullisella lipulla á 8 €.

Tervetuloa viettämään virkistävää Lappi-päivää!


Lisätietoja:
Anna Partanen
Pohjoisen Etnografian seuran sihteeri
050 5678 144
anna.partanen@helsinki.fi
www.pohjoisenetnografia.fi