.

Kutsu teoksen julkistamistilaisuuteen
 
MARINA TAKALO. NÄKIJÄ JA RUNOLAULAJA
 
Professori emeritus Juha Pentikäisen Marina Takalo. Runolaulaja ja näkijä -teos julkistaan Helsingin yliopiston pienessä juhlasaliin (Fabianinkatu 33, IV krs) maanantaina 1.11. 2010 klo 16 alkaen.


Marina Takalo
(1890-1970) on 1960-luvun viimeiseksi nimetyn runonlaulajien sukupolven tunnetuimpia edustajia. Hän oli vienalainen runonlaulaja, tietäjä, näkijä ja elämänsä kertoja, jolta tallennettu folkloren sadan tunnin äänite-kokoelma lienee suurin yhden ihmisen suullisesta muistista koottu perimätiedon kokoelma.

Takalon muisti on kaiken sen summa, mitä luku- ja kirjoitustaidoton, vanhauskoinen kansannainen liki 80-vuotisen elämänsä aikana eri paikkakunnilla kuuli, näki ja painoi mieleensä sekä 15 viimeisen elinvuotensa aikana kertoi ja lauloi hänet kohdanneille tutkijoille.

Hänen muistitietonsa käsittää kaikki Vienan perinteisen folkloren lajit, mutta on samalla pakolaisen rankka elämäkerta. Nyt odotettu kansannaisen tarina on luettavana kertojansa sanoin ja lauluin, joista osa on nuotinnettu.

Teos on kokonaan uusittu painos kirjasta Marina Takalon uskonto (1971), joka on ollut vuosia loppuunmyyty narratiivisen yksilötutkimuksen klassikko. Sen englantilainen laitos voitti Chicagon Folklore-palkinnon.

Ohjelma:

•        Tervetuloa (SKS)
•        Tervehdykset
•        Juha Pentikäisen puheenvuoro
•        Susanna Aarnion luojittelu
•        Tapio Suomisen lyhytelokuva Paluu Kenttäniemeen 3.8.2009
•        Tarjoilu (SKS)


Tilaisuuden yhteydessä teosta voi ostaa käteisellä alennettuun hintaan.